24 Dec 2005

Baik Punya Cilok Movie Suck

Around 10.30pm, we headed to GSC Mid Valley to redeem my GSC FREE movie treat birthday coupon.

Take note, that the FREE ticket is valid for movies marked asterisk (*) only.

Suprisingly, there’s a lot of people lining up that night in front of the box office most probably because tomorrow is Saturday. 3 counters were opened just for King Kong. Since there’s not a lot of choices for midnight movies marked asterisk, we finally ended up buying tickets for “Baik Punya Cilok”, a film by a well-known Malaysian comedian Afdlin Shauki.

Lu Cilok Gua… Gua Cilok Lu…

An amusing story about Wak and his friends who plan to rob a pawnshop when the owner, Tauke Wong, refuses to allow Wak to redeem his grandmother’s brooch. After numerous discussions and rehearsals for the BIG robbery day, the guys fall into a trap! Someone else has stolen their thunder! Watch them try to get out of this mess as more surprises await them

gsc.com.my

Sorry to disappoint you guys but there will be no spoiler. But yet, I feel like to leave some few pointers regarding this movie. The comedy was simply hillarious; I almost laugh in tears especially the knife dodging training scene between Awie and Harun Salim Bachik.

Baik punya cilok movie ticketThe storyline depends on flashback scene to explain each character life in the past and believe me there’s lot of it. Aben played by Afdlin Shauki even imitate Cat Ruffedge by dressing up like him and also have the same hair style. There’s also a bookie character (don’t know the actor name) speaking pure Kelantan-English slang. Now that’s really something to be heard.

Unfortunately there something wrong with the flow of the story or what we call as the X Factor that makes the movie this good into something boring. And the mood is not consistent enough to generate excitement and feel to the movie. There are also many gaps in the humor that result in dull moments. I rather not explain, you have to watch yourself. We even skip King Kong just to watch this movie.

And for that reason, I give 4/5 for the comedy and 2/5 for the movie. Wierd ain’t it?

So does the RM11 worth it?

31 Comments

  1. ok apa citer tu

  2. citer baik punya cilok nie syok jugak..ade ler skit yg rasa loya kekadang bile tengok bebanyak kali….tapi apa pun komen gua, gua tetap kate best. Gua cilok lu, Lu tak boleh cilok gua….ha…ha……….ha……….

  3. jejeng

    i luv da muvee/ klaka..best segile-gilenye lah. bodoh la kalau org yg tak reti menghargai ide lawak alaf baru afdlin tu..

  4. SEBENARNYA TAK PERNAH TENGOK PUN cite ni,tapi nampak macam best je!

  5. D3

    ok so aku dah tnegok baik punya cilok. memang sux big time. tah hape hape. aku rasa Anak Mami Kembali lebih kelakar lagi kot. Mati2 aku ingt ni citer perompak. rupanya citer orang nak merompak tapi fail. chait!

    and btw, Rock lagilah sux big time. nasib baik bukan aku yang beli vcd muakakaka

  6. Madiro

    Baik punya cilok……….. OK…Ada kelainan..tapi perlu dibaiki lagi utk jadi world… nanti kena cilok pulak ahak ahak ahak ahakkk……….. Woi jom pi rompak
    Afdlin….ahak ahak ahakkk

  7. kamarudin

    siapa siapa nak vcd atou dvd datang kat pasar malam taman medan petaling jaya
    Mmg baik punya cilok memang clear copy.tak puas pulang balik

  8. fazua

    ntah naper la ngan citer2 melayu skrang ni..buat filem belanja juta-juta tapi..tapi tak tau la nak citer..apapun..baik punya cilok tu..ok la..filem pertama xder heroin..hmm

  9. farah

    aku tak minat cite melayu…tgk vcd melayu kat TV pun tertido-tido…tapi buat frist timenye aku tgk cite melayu 2x kat wayang tu weih….cite BPC ni le. Best gile lawak…tgk second time pun tak tahan asik gelak je pdhal dah hafal lawak2nye tuh. Mmg best la…Buli Balik pun tak smpai tahap best cipan BPC nih. Okla jln cite tu apa…ada twist tgh2…kang berat sgt jln cite tido lak org kang
    -peace-

  10. memang best.. aku dah tengok cerita nie…. 2 cerita melayu paling best adalah cerita ni Baik Punya Cilok dengan Rock… aku yang cool nie pun tergelak jugak.. takleh kawal macho heheh

  11. wei ntah ape ape la kau ni..citer ni best gile aaa…tapi jln cite nye kureng skit laa.. sekurang2 nye x de la kecoh cite cintan cintun..kau tgk la pengarah mlayu sorang nih..banyak kali jadi pengarah pon,cite die boring gile..melalut
    dah tu balik2 pelakon yg same..naik boring aku..mcm dh x de pelakon lain kat malaysia nih..ape2 hal baik punye cilok mmg best gile!!!!

  12. ein

    best giler!!!!!!!!!!
    sape kate xlwk mmg nak kene ngan aku tuh!
    baik punye cilok!
    keep up the gud work…

  13. the tedung slar

    AKU TAK BRAPA MINAT CITER MLYU ALAF BARU NI. CITER PROMLI AKU SUKE LE.
    BAIK PUNYA CILOK NI AKU DENGAQ DAN BACA RAMEI KATER BEST LAWAKNYA.
    TU LE AKU CADANG NAK PI PASAR MALAM KAJANG MLM NI NAK CARI CD DIA KUT-KUT DAH ADO.
    AKU CILOK PASAR MALAM PUNYE JE-JAHAT PUNYA CILOK!

  14. Gaban

    Woi… siape yang cakap cerita ni tak best memang tak ade hati perut… CUba jatuhkan martabat filem sendiri.. ok ape cerita nie… takdelah asyik nak cerite cintan2 ajek…

  15. cecilok

    kire ok lah tu cerita tu…nak compare dgn english movie lain memanglah jauh beza kan..we are malaysian..we have our own style and identity. Comment u tu bagus utk improvement filem melayu, tapi biarlah balance dan adil ye… cuba u sendiri pula yg buat story line, tgk amacam…!!??

  16. maria

    series…
    klu lawak afdlin mmg tahap best giler…
    tapi still tak leh lawan apek..
    n klu cerita ni ada kekurangan kita kena fhm sbb ni 2nd film dari afdlin..
    bukn filem yy ke 17..
    korang tak rasa ke yg filem dari prof.ape ntah yg asyik guna dialek utara tu lagi byk yg tak best n boring tahap cipan..
    papehal pun…
    aku yakin afdlin akan berjaya n sebaris dgn mr. aziz kita tu…

  17. falick_ballack

    Btol tu….Lawak abis!!!

  18. eddie

    Baik punya cilok memang best giler! i give it a 5/5 rating!!!! jangan tak tengok people!!
    Lu cilok gua…wa cilok lu!! hahaaha yeahhh rock on!

  19. Jani

    Semua berkaitan movie ini boleh dianggap excellent jika dibanding dengan filem-filem yang ada selama ini. Filem ini berjaya membawa satu lembaran baru perfileman melayu apabila berjaya membuat orang seperti saya rasa tidak sia-sia duduk dalam panggung selama dua jam. Lebih terasa apabila filem yang hebat begini begitu murah sahaja tiketnya jika dibandingkan dengan NARNIA dan KING KONG yang serentak tayangannya di panggung-panggung wayang sedangkan kita tahu bukan senang nak cari duit bagi mengeluarkan filem yang bermutu.

  20. t3dDy

    aku rs nk tgk lagik citer nih..tk puas dowh…kakakakakaah :P

  21. ella

    cerita baik punya cilok..bagus sangat2..
    kalau kawan2 tak tngk amat la rugi…
    ape salahnyer kita sokong orang melayu..
    awie harapkan badan je besar tapi mat cintan la…
    mesti mahu tngk tau..
    good luck untk abang afdlin shauki

  22. Azlan

    Saya jarang tgk cerite melayu tapi Baik Punya Cilok adalah cerita no. 2 paling entertaining lepas cerite X X Ray 1 arahan abang Aziz M Osman. Semua karekter memang
    hidup dan tak boring. Kelainan dari segi joke diorang memang kreatif. Kekurangan memang ada sikit tapi jgn asyik nak condemn saje sokong lah kalau filemnya something different.

  23. Kolo Mee

    My rating will be 3.5 from 5 :)
    Keep up a good work guys !

  24. kakakkka , aku belum tgk lagi , nak usya dulu ape orang komen , memandangkan byk kater citer ni lawak , jadi bermakna lah 11 engget . susah nak gelak2 selama 2 jam tengok cerita … heheehe .. dari melabur kat citer omputeh , baik melabur kat afdlin tu

  25. wiza

    besh wei..aku rasa filem mlayu paling creative…..the storyline aku x klasifikasikan ‘boring’ tp simple…aku rasa mmg afdlin mmg tanak buat bagi org penin kot…so sesape pun bole fhm……….

  26. KerepekUdang

    different ppl with different views. That’s life!

    IMO, bpc rocks!

  27. jaws

    baik punya cilok serious best gile…..gelak tahap kencing2 aku
    mgkin boring time berlawan jer kut…
    tabik kat awie aaaa….
    idea wayang kulit tuh pehh..hapenin’ tul.creative gak..
    story line boring????
    king kong lg boring mula2…

  28. TiAmi

    Citer ni best… mana de suck..

  29. corpsegurl

    ehmm….ok memang ok time melawak…tapi entah dari awal sampai akhir…bg aku..nonstop gelak…time borink tu..cara flashback arr…pening aku tgk…tapi yug shok nyer watak2 yg dimainkan cam x cayer utk dier org…contoh awie bawak watak mat jiwang… hauhauhu… n si ac mizal bawak watak tergagap kalo menipu…. tapi x nyesallah aku tgk…byk2 citer mlyu.. citer ni leh buat aku gelak sampai abis…..

  30. ZEO

    D3, Jangan salah faham. Best tu memang best, tapi dari segi lawak dia la cuma jalan citer dia kureng skit.

  31. D3

    aisehmen.. tak best lah yer? baru cadang nak gi.. btw, king kong pun boring..